Rakennus Voivala - Työkaluja myyntiin ja kestävämpään päätöksentekoon
Rakennus Voivala on täydenpalvelun puupientalorakennus- ja remontointikohteiden projektijohtoon erikoistunut rakennusyhtiö.
Asiakas
Toimiala
Tavoitteet: Bränditarinan ja myyntiargumentoinnin viestikärkien kirkastus. Vastuullisuustyön työkalujen integrointi osaksi pienyrityksen perustoimintaa.
Smartbutlersin rooli: Toimintaympäristön analyysi, bränditarinan kirkastaminen, rakennuksen materiaalivaiheen hiilijalanjäljen laskentatyökalun kehitys, markkinointisuunnitelma
Tulokset: Rakennus Voivalan brändikonseptin uudistettiin ja yhtiön myynnin, markkinoinnin ja vastuullisuustyön toimitapoja kehitettiin.
Rakennus Voivala haki kumppania myyntinsä ja kestävyytensä vahvistamiseen. ’’Rakentajana meillä on vastuu kehittää aktiivisesti keinoja toimintatapojemme kestävyyden edistämiseksi. Tahtotilanamme on olla läpinäkyvä ja reilu puutalorakentaja, jonka talot erottuvat laadulla ja pitkäikäisyydellään’’, sanoo Rakennus Voivalan toimitusjohtaja Petri Laaksonen.
Tältä pohjalta Rakennus Voivalan ja Smartbutlersin yhteistyö aloitettiin ELY:n Kehittämispalveluna. Yritysten kehittämispalvelut ovat ELY-keskuksen pk-yrityksille tarjoamia tuettuja liiketoiminnan kehityspalveluita, joiden avulla yritys voi kehittää toimintaansa kokeneiden liikkeenjohdon asiantuntijoiden kanssa.
Yhteistyöprojektin aluksi Smartbutlerin asiantuntijat toteuttivat analyysin Rakennus Voivalan sisäisestä ja ulkoisesta toimintaympäristöstä, mikä oli avuksi ydinviestien päivittämisessä. Analyysin ja tiiviin yhteistyön tuloksena Rakennus Voivalan vahvuuksiksi tunnistettiin pitkä kokemus ja määrätietoinen tahto löytää ja ottaa käyttöön vastuullisempia rakentamisen tapoja.
Työkalut järjestykseen ja hommiin
Brändin vahvuuksien tunnistamisen ja ydinviestien hionnan jälkeen vuorossa oli konkreettisten työkalujen ja toimintatapojen kehittäminen sen jalkauttamiseen. Rakennus Voivalalle laadittiin brändin viestikärkiä noudattava markkinointisuunnitelma. Lisäksi suunniteltiin hiilijalanjälkilaskuri, joka on integroitavissa yhtiön käyttämään rakennusprojektien budjetointityökaluun.
''Hiilijalanjälkilaskenta pienissä yrityksissä on hyvä aloittaa tarkalla arvioinnin tavoitteiden määrittelyllä. Sen jälkeen arvioinnissa voi edetä systemaattisesti yksi osa-alue kerrallaan. Oleellista on, että päästötieto saadaan integroitua arvoa luovaksi osaksi yhtiön päätöksentekoa ja toimintaa. Samalla pitää muistaa, että hiilijalanjälki on vain yksi erä tuotteiden tai palveluiden elinkaaren ympäristövaikutuksista'', sanoo Smartbutlersin Alina Sippolainen.
”Aluksi hiilijalanjälkilaskenta tuntui vaikeaselkoiselta ja työläältä urakalta. Projektin edetessä opimme paljon ja ymmärsimme, että voimme aloittaa laskennan yksi osa-alue kerrallaan. Laskimme ensin rakentamiemme puutalojen seinärakenteen hiilijalanjäljen. Puutalojen sisäseinissä nimittäin on usein asiakasta hämäävästi katseilta piilossa muovia, kipsiä ja lasivillaa, joiden ilmastovaikutus on raskas ja kierrätys haastavaa. Seinärakennelaskelman jälkeen jatkoimme keräämään listaa muista rakennusvaiheen materiaalien ympäristövaikutuksesta. Koko maailmaa ei tarvitse saada kerralla valmiiksi, vaan kehitämme laskentaa ja kestävyystoimiamme resurssiemme puitteissa”, Petri jatkaa.
Hiilijalanjälkilaskenta on työkalu - ei itseisarvo
”Kilpailijakentässä konkreettiset ympäristövastuun toimenpiteet puuttuivat vielä monen pienemmän toimijan viestinnästä. Tämä sai pohtimaan, miten paljon asiakkaat loppujen lopuksi antavat tai voivat antaa ympäristövaikutuksille painoarvoa? Toinen huomio oli se, että pienelle yritykselle tarkoituksenmukaiset työkalut elinkaari- tai hiilijalanjälkilaskentaan ovat vielä kiven alla. Esimerkiksi Ympäristöministeriön Rakennuksen vähähiilisyyden arviointimenetelmä on kattava paketti, mutta pienen yritykselle sen sisäistäminen ja käyttöönotto omassa toiminnassa järkevin kustannuksin, järkevässä ajassa voi tuntua ylivoimaiselta. Hiilijalanjälkilaskentaan tarvittaisiin mielestäni roimasti lisää pragmaattisuuta. Laskentaosaamista on hyvä kerryttää yritykseen, koska ympäristövaikutustietoa pitää voida päivittää ja käyttää päätöksenteossa. Hiilijalanjälkilaskenta on kuitenkin viime kädessä työkalu ympäristötyön johtamiseen, ei itseisarvo”, Smartbutlersin Meri sanoo.
’’Projektin tuloksena syntynyt rakentamiemme talojen tuotevaiheen hiilijalanjälkilaskuri auttaa vertailemaan ja suosittelemaan asiakkaillemme ympäristön, ihmisten terveiden ja talojen pitkäikäisyyden kannalta parempia rakennusmateriaaleja sekä ottamaan luontovaikutuksemme aiempaa paremmin huomioon. Tästä on hyvä jatkaa’’, sanoo Rakennus Voivalan toimitusjohtaja Petri Laaksonen.
Kiinnostuitko? Ota yhteyttä.
Muita töitämme
Packaging for Life – Rani Plastin strategiaprosessin koordinointi, strategian kirkastus, visualisointi ja jalkautus
Rani Plast on Pohjois-Euroopan johtava kestävien pakkausratkaisujen valmistaja. Miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa käyttää Ranin tuotteita joka päivä. Olimme mukana fasilitoimassa yhtiön strategiaprosessia, luomassa strategian sisältöä ja visualisoimassa sitä. Osallistuimme myös strategian sisäiseen jalkauttamiseen.
- Brändistrategiat
- Brändin visualisointi
- Liiketoiminnan kehitys
Rompetori- Sivustouudistus tapahtumaportaalille
Toteutimme Rompetori.info-sivuston uudistuksen ja olimme mukana liiketoimintamallin konseptoinnissa. Sivusto kerää yhteen Suomen käytetyn tavaran myyntitapahtumat sekä tapahtumista kiinnostuneet vierailijat.
- Ohjelmistokehitys
- Brändin visualisointi
- Brändistrategiat
Arska Group – Brändistrategian kirkastus ja uudistusten jalkautus
Arska Group konsernin tuotebrändien hierarkia, markkinointiviestintä ja -konsepti suhteessa emoyhtiöön haluttiin kirkastaa sekä uudistaa työkalut ja materiaalit jalkautusta varten.
- Brändistrategiat
- Liiketoiminnan kehitys
- Brändin visualisointi
- Ohjelmistokehitys