Smartbutlers logo
Butlerin blogiSisäinen viestintä bränditarinan jalkautuksen keihäänkärkenä

Sisäinen viestintä bränditarinan jalkautuksen keihäänkärkenä

Julkaistu

21. elokuuta 2017

Kirjoittaja

Meri Anckar

Aiemmassa blogikirjoituksessamme kysyttiin, kuinka bränditarina tulisi viestiä yrityksen tärkeimmälle kohderyhmälle – omalle henkilöstölle – jotta asiakkaalle annettu brändilupaus kyettäisiin täyttämään, tai jopa ylittämään. Olemme olleet aktiivisesti mukana erään asiakkaamme bränditarinan sisäisen jalkautuksen prosessissa, ja myös tämän kokemuksen – kuten myös useiden eri tutkimusten – antamassa valossa voidaan todeta, että henkilöstön osallistaminen, kuuleminen ja vuorovaikutteisuus ovat avainsanoja myös jalkautusprosessissa.

Tutkimusten mukaan 60 % yritysten ongelmista johtuu huonosta viestinnästä. Tutkimukset todistavat myös, että yritykset, jotka hoitavat sisäisen viestintänsä erinomaisesti, tekevät erittäin hyvää taloudellista tulosta. Suomen parhaat työpaikat -tutkimuksen kärkisijoilla olevissa työpaikoissa on yleensä yksi yhteinen piirre: erinomainen viestintä. On tärkeää havainnoida johdon ja muiden yrityksen kehitykseen osallisten henkilöiden käsitykset viestinnästä ja sen merkityksestä; mikäli johto hyväksyy heikon viestinnän, on viestinnän tason mahdotonta nousta. Heikon viestintäkulttuurin yrityksessä viestintä nähdään lähinnä yrityksen tukitoimintona, jolloin viestintä on ainoastaan tiedon jakamista, jotta työntekijät saadaan ”mekaanisesti” toimimaan halutulla tavalla. Yleinen johdon viestintävirhe onkin siis työntekijöiden kuulematta jättäminen; kaksisuuntaisuuden puute. Tällöin johto tekee päätökset omassa norsunluutornissaan, ja vie muutokset käytäntöön kuulematta työntekijöitä.

Oikealla tavalla toteutettu viestintä on siis kaksisuuntaista, eikä avoimen viestimisen tavoite ole ainoastaan tiedon välittäminen, vaan myös keskustelu, vuorovaikutteisuus ja luottamuksen rakentaminen. Suomen parhaat työpaikat -tutkimuksen menestyneimmissä työpaikoissa viestintä on lisäksi jokaisen organisaation jäsenen vastuulla. Näissä työpaikoissa viestimisen kulttuuri kattaakin koko organisaation ja henkilöstö on olennainen osa aktiivisten viestijöiden joukkoa. Harmittavan usein yritysten sisäinen viestintä yhä vieläkin on pelkkää sisäisten lehtisten ja esitteiden jakoa sekä kirjallisen ja suullisen tiedon jakamista kokouksissa ilman varsinaista vuorovaikutteista viestintää. Laajat, hajanaiset ja kohdentamattomat viestit luovat kuitenkin etäisyyttä työntekijän ja organisaation välille ja pahimmassa tapauksessa häiritsevät työntekijöiden asiakaslupauksen täyttämistä.

Asiakkaamme bränditarinan sisäinen jalkautusprosessi toteutettiin onnistuneesti osallistamalla koko henkilöstö ensinnäkin tarinan rakentamiseen muun muassa yhteisen valmennuksen avulla, ja sittemmin myös yhteiseen ”päätöskaronkaan”, jossa tarinan eri elementtejä käytiin vielä läpi erilaisten rastien avulla. Henkilökunnalle järjestetyn valmennuksen perusajatuksena oli jalkauttaa paitsi yrityksen uusi slogan, ja tätä kautta myös bränditarina ja asiakaslupaus koko yrityksen henkilökunnan omaksuttavaksi, mutta myös sitoa bränditarinan ja asiakaslupauksen sisältö kiinteäksi osaksi yrityksen kaikkia toimintoja. Sisäisinä bränditarinan jalkautuskeinoina asiakkaamme käytti valmennuksen ja päätöskaronkan lisäksi monia muita elementtejä, kuten infotilaisuuksia, some-ryhmiä, perehdytysohjeita, sisäisiä kampanjoita, sähköisiä viestejä, videota, jopa työvaatetusta sekä erikseen harjoiteltua hissipuhetta. Tärkeimmiksi sisäisen jalkautuksen menetelmiksi asiakkaamme nosti esiin kuitenkin infot, sisäisen, henkilökuntaa osallistavan valmennuksen sekä valmennuksen lopetustapahtuman. Erityisesti valmennuksen osallistavuus ja vuorovaikutteisuus toimi henkilökunnan näkökulmasta erittäin onnistuneesti.

Sisäinen valmennus täytti asiakkaamme sille asettamat tavoitteet bränditarinan jalkautuksessa vahvistaen lisäksi henkilökunnan yhteenkuuluvuutta, sitoutuneisuutta ja hyvän yrityskulttuurin ylläpitoa sekä selkeyttäen yrityksen sisäisiä toimintamalleja. Myös brändilupaus kirkastui työntekijöille, jonka myötä myös työntekijöiden luottamus brändilupauksen täyttymistä kohtaan kasvoi. Henkilökunta suhtautui valmennuksen pääteemoihin – strategiaan, brändiin, sloganiin, bränditarinaan ja yrityksen arvoihin – arvokkaana ja yritykselle tärkeänä asiana, ja olivat mukana jalkautusprosessissa odotettuakin aktiivisemmin ja halukkaammin.

Edellä avatusta asiakasesimerkistä voimme huomata, kuinka suuri vaikutus sisäisellä jalkautusprosessilla, jossa sisäinen viestintä toimii keihäänkärkenä, on paitsi henkilöstöön, mutta myös koko yrityksen toimintaan. Voimmeko siis auttaa myös sinun yritystäsi osallistamaan henkilökuntasi toimimaan täydellä teholla asiakas- ja brändilupauksenne täyttämiseksi? Ota yhteyttä, niin kerromme lisää.

Kirjoittaja

Meri Anckar

Liiketoimintakehitys & markkinointi