Smartbutlers logo
Butlerin blogiMiksi strategiat epäonnistuvat?

Miksi strategiat epäonnistuvat?

Julkaistu

20. toukokuuta 2014

Kirjoittaja

Patrik Anckar

Väitetään, että jopa 90% strategioista epäonnistuu. Kuulostaa rajulta. Mutta vaikkakin luku olisi yliampuva, voi kuitenkin kysyä, miksi niin moni strategia jää toteuttamatta. Asiasta on kuultu ja nähty lukuisia samankaltaisia selityksiä. Tilastobongarina tarjoan tässä muutaman valaisevan faktan.

Oma kartoitukseni kotimaisten yritysten tarinoista osoittaa, että noin 50% yrityksistä tekee strategiaa siinä muodossa, että siitä löytyy jonkinlainen asiallinen dokumentointi. Lieneekö syy siihen, että strategiaa ei pidetä välttämättömänä, asialle ei löydy aikaa, kun päivittäiset polttavat menevät etusijalle, lyhyen ajan tähtäin on selviytymisessä tai strateginen kyky puuttuu. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että menestyvät yritykset ovat tiedostaneet strategian tärkeyden. Nämä yritykset käyttävät huomattavasti henkisiä ja ajallisia resursseja strategioiden tekemiseksi ja jalkauttamiseksi henkilöstölle.

Tästä huolimatta 85% johtajista käyttää vähemmän kuin tunnin kuukaudessa strategiaan. Sillä panostuksella ja sitoutumisella on vaikea odottaa laadukasta strategista antia, puhumattakaan strategian jalkauttamisesta. Johtajista 80% sanoo pitävänsä strategian jalkauttamista yrityksen suurimpana haasteena. Jalkauttamista heikentää se, että (a) mikäli on kannustinjärjestelmä, niin 75% päälliköistä ei kannustinta ole sidottu strategiaan, ja että (b) 40% strategiaa tekevistä yhtiöistä linkittää strategiansa vuosibudjettiin.

Strategialla on merkitys vasta sitten, kun se on ymmärretty koko organisaatiossa. Mutta, vaikka kaikki strategiat sisältävät jalkauttamiselementin, 50% strategioista on johtajien mukaan jalkautettu ja 10% strategioista on henkilöstön mukaan jalkautettu. Ja loppujen lopuksi, tyypillisesti 5% henkilöstöstä ilmoittaa ymmärtävänsä yhtiön strategian. Siinäpä voi sitten kysyä, että onko syynä huono strategia vai huono johtajuus.

Jos puolet yrityksistä laatii itselleen strategian, niin osa näistäkin strategioista on tehty ainoastaan siksi, että voidaan todeta strategian olevan tehty. Market Visionin tutkimus vuodelta 2012 osoittaa, että 72% strategisista päätöksistä tehdään mutulla. Toisin sanoen, harvemmin päätökset ja linjaukset perustuvat faktaan ja markkinaympäristön ymmärrykseen. Kun strategioita tarkastellaan eri valossa, huomaa miten hataralla pohjalla ne ovat. Usein liiketoiminnassa pärjäämisen itsestäänselvyydet nousevat esille strategisina pilareina. Esimerkiksi, 76% yrityksistä nostaa asiakaspalvelun kriittiseksi arvoksi ja 70% vastaavasti asiakastyytyväisyyden pääarvoksi. Erilaistuminen ja kilpailukyvyn varmistaminen vaati kuitenkin enemmän kuin kliseitä, eli ensiksi pitäisi nostaa strategiatyö arvoonsa.

Kääntäen, jos 50% yrityksistä tekee edes jonkinlaista strategiatyötä, 15% johtajista panostaa strategiaan, 28% kerää dataa strategiaan, 20% johtajista uskoo osaavansa jalkauttamisen taidot, 25% kannustaa avainhenkilönsä strategiatyöhön, 40% linkittää strategiansa budjettiin, niin yhtäkkiä alussa esitetty epäonnistumisprosentti ei kuulostakaan niin uskomattomalta. Siitä vaan rohkeasti tekemään strategiaa, ei tarvitse olla kuin pieni tilastollinen virhemarginaali, niin voi jo saada strategiat onnistumaan.

Kirjoittaja

Patrik Anckar

Strategiat & kansainvälistyminen