Messutonta meininkiä

Messut on peruutettu. Messut on siirretty. Messut on korvattu virtuaalikokouksilla. Näin vuodet 2020 ja 2021 menivät. Ei mitenkään herkkua toimijalle, joka tarjoaa kansainvälisen liiketoiminnan konsultointia ja toteutusta.

Kansainvälisen teolliseen liiketoimintaan tarvittavat suhteet ja luottamus rakennetaan henkilökohtaisesti ja nokakkain, sanoi teams-intoilijat mitä tahansa. Ja kansainväliset messut tarjoavat oivan alustan kontaktien luomiselle ja uusien markkinoiden avaamiseen.

Viime vuonna suunnitelmissa oli osallistua asiakkaiden kanssa tai puolesta kahteentoista ulkomaiseen messutapahtumaan. Loppujen lopuksi kaksi toteutui, Puolassa Agroshow (Mepun kanssa) ja Ruotsissa Elmia Subcontractor (NoLimitsin kanssa). Jälkimmäisessä kävijämäärä oli vielä selvästi alle normaalin, vaikkakin tunnelma muuten oli hyvä ja kävijöiden jälleennäkemisen ilo oli riemukas.

Vuosi 2022 alkaa yhtä synkästi. Kolmen viikon päästä piti olla Munchenissä ISPO-messuilla asiakkaan kanssa. Siirretty marraskuuhun. Valmistelut mönkään ja suunnitelmat uusiksi. Seuraavaksi taitaa siirtyä alkukevään muutkin messut. Venemessut peruttiin jo odotetusti. Kaiken kukkuraksi, kaikki talven asiakasseminaarit, tuotelanseeraukset ja kick-off:it on peruttu sattuneesta syystä.

Kansainvälinen business on tylsää ilman fyysisiä tapahtumia ja tapaamisia. Ei auta valittaminen. Luuri käteen, linjat auki ja linkkari laulamaan. Onneksi kansainvälinen verkostomme on sen verran laaja, että vielä saadaan uudetkin vientiponnistelut käyntiin.

Mutta vaikeusasteet ovat kieltämättä kulmakerroin. Joskus aikoinaan messuväsymys oli yleinen piina, nyt niitä messuja kaipaa kunnolla.