Smartbutlers logo
Butlerin blogiKuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa – niin hyvässä kuin pahassa

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa – niin hyvässä kuin pahassa

Julkaistu

9. kesäkuuta 2020

Kirjoittaja

Mathias Kerke

Kuvat ovat erittäin tehokas työkalu kaikenlaisessa viestinnässä, koska niihin saadaan mahdutettua valtavasti merkitystä ja symboliikkaa. Jo kliseeksi muuttunut sanonta kuuluukin, että ”Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa”.

Parhaimmillaan nämä tuhat sanaa kertovatkin sykähdyttävän kauniin tarinan yrityksen tavoitteista ja asiakaslupauksista sekä täydentävät brändin muita ulottuvuuksia. Pahimmillaan saadaan kuitenkin aikaiseksi niin irrallinen ja sekava viesti, että vastaanottajaa oikein hirvittää. Suurin osa yritysten visuaalisesta kommunikaatiosta sijoittuu kuitenkin johonkin näiden ääripäiden väliin. Vältetään siis katastrofit, mutta samalla jää käyttämättä kuvien täysi potentiaali.

Kuinka kuvista sitten saisi enemmän irti?

Lyhyt vastaus tähän on: hyvällä markkinointistrategialla.

Tämä saattaa kuulostaa hieman liioitellulta, mutta hyvä markkinointistrategia on ainoa keino turvata yrityksen visuaalisen kommunikoinnin johdonmukaisuus ja laatu pitkällä tähtäimellä. Kerron lyhyesti miksi.

Vaikka visuaalisuuden suhteellinen merkitys markkinoinnissa ei välttämättä olisikaan kasvanut vuosien saatossa, on altistus kuitenkin lisääntynyt räjähdysmäisesti. Yhteiskuntamme pyörii täysin näyttöjen ympärillä, jolloin on myös luonnollista käyttää kuvia apuna viestin välittämiseen. Teknologiakehityksen myötä kuvien tuottaminen on helpompaa ja nopeampaa kuin koskaan aikaisemmin. Vaihtoehdot ovat loputtomat ja sosiaalisesta mediasta on helppo poimia näyttävimmät toteutukset omaan markkinointiin.

”Jos se toimii muilla, niin sen on toimittava meidänkin kohdallamme.”

Tämä vaikuttaa olevan yleinen ajattelutapa visuaalisen kommunikoinnin kohdalla. Voi olla, että toimii tai voi olla, että ei toimi. Siinä vaiheessa, kun olet altistunut tälle tietylle toteutustavalle tarpeeksi innostuaksesi, niin muut ovat jo ehtineet ensin. Mikäli oletkin ensimmäisten joukossa tai toteutuksesi on kilpailijoiden ponnisteluita parempi, voi kuitenkin hyvin olla, että kustannukset ylittävätkin saamanne hyödyn.

Oli miten oli, niin pääsette takuuvarmasti tarkoituksenmukaisempiin tuloksiin, kun visuaalinen kommunikointinne perustuu harkittuun suunnitelmaan ja strategiaan.

”Tuotamme materiaalia niin harvoin, että markkinointistrategiaa tuskin tarvitaan.”

Yleinen väärinkäsitys on, että tarkkaan mietitty markkinointistrategia on suurempien yritysten yksinoikeus tai velvollisuus. Mietitään ehkä, että ”sitten kuin saadaan liiketoiminta rullaamaan, niin ruvetaan hifistelemään”.

On kuitenkin tärkeää, että saadaan markkinoinnin tavoitteet konkretisoitua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa yrityksen koosta riippumatta. Jokainen yritys vaikuttaa nimittäin ulospäin visuaalisesti ja silloin tälle visuaalisuudelle pitää olla jokin strategia. Tavallaan voidaan miettiä, että mitä turhemmaksi koet markkinointistrategian sen tärkeämpää, mutta myös yksinkertaisempaa, sen tekeminen on.

Markkinointistrategia on siis avain autenttiseen kommunikointiin, joka ohjaa yrityksesi ilmettä ja menestystä. Markkinointistrategian perusteella voidaan luoda viestintäsuunnitelma, joka vuorostaan konkretisoi mm. visuaalisen viestinnän. Kun perusasiat ovat kunnossa ja yrityksen visuaalisuudella on selkeä suunta, on myös todennäköisempää, että kuvien tuhat sanaa kertovat menestystarinan.

Älä siis hyppää harkitsematta trendikelkkaan, vaan hanki ensiksi markkinointistrategia. Se kannattaa.

Kirjoittaja

Mathias Kerke

Bränditarinat & graafinen suunnittelu